Antoon Kruysen Jan Theuns H. Wiegersma Reinier Pijnenburg Antoon Kruysen Toon Kelder von Syben de Maroyen Toon Kelder Rob Houdijk       

 

Home ] Lijstenmakerij ] Collectie ]
 


Dit zijn onze schilderijen van de meester H.A. Jelinger
Klik op de foto voor een vergroting.

 

Meester Jelinger, Henri Adriaan ('Han')
Maastricht  1895-1961  Maastricht
 

 

 

 

Henri Adriaan (Han) Jelinger -bijnaam De Kardinaal- (Maastricht, 4 september 1895 - Maastricht, 12 april 1961) was een Nederlands kunstenaar.

Vanaf 1911 kreeg hij schilderlessen van Guillaume Eberhard. In 1912 en 1914 behaalde hij in Amsterdam zijn akte M.O. tekenen en in 1916 studeerde hij er tegelijk met zijn vrienden Henri Jonas, Jos Narinx en Jos Postmes aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, waar hij werd onderwezen door Antoon Derkinderen.

Jelinger werd in 1920 voorgedragen voor de Prix de Rome. Hij koos er echter bewust voor om deze prijs aan zich voorbij te laten gaan en keerde in plaats daarvan terug naar Maastricht. Hier werd hij lid van de Bende van De Suisse, een groep schilders, architecten, dichters, schrijvers en andere cultuurliefhebbers die in de jaren '20 (net als de leden van de Limburgse Kunstkring) vele avonden doorbracht in het Café Suisse aan het Vrijthof te Maastricht.

Jelinger maakte pentekeningen, etsen en olieverfschilderijen.. 

Voorstelling Brugge.
Afmeting 70 x 40 cm
Techniek Olieverf op doek
Vraagprijs € 900
     

 

Om door te gaan klikt u hier op collectie om een nieuwe keuze maken.