Home ] Lijstenmakerij ] Collectie ]
 


Dit zijn onze werken  van Corneille 1922-2010
Klik op de foto voor een vergroting.

 


Corneille wordt op 3 juli 1922 als Guillaume Corneille van Beverloo uit Nederlandse ouders in Luik (BelgiŽ) geboren. In 1940 verhuisd Corneille naar Amsterdam waar hij studeert aan de Kunstnijverheidsschool en een cursus tekenen en etsen volgt aan de Rijksacademie voor beeldende Kunsten.

In 1948 richt Corneille samen met Constant, Appel, Rooskens en Wolvecamp de �Nederlandse Experimentele Groep` op. Deze groep vertegenwoordigt later dat jaar de �Amsterdamse� tak van de CoBrA groep die in Parijs wordt opgericht. CoBrA is een schilderscollectief van beginnende kunstschilders uit Copenhage, Brussel en Amsterdam. Als symbool gebruiken zij de opgerolde cobraslang. De groep bestaat slechts 3 jaar maar is bij zo'n groot publiek bekend dat zelfs vandaag de dag de CoBrA groep nog steeds wereldfaam geniet.

In 1950 vestigt Corneille zich in Parijs, waar hij deelneemt aan verschillende tentoonstellingen. Vanuit Parijs reist hij de hele wereld over, in 1947 gaat hij naar Hongarije, een jaar later reist hij voor het eerst naar Noord-Afrika, hij bezoekt Denemarken en Zweden en trekt in de daarop volgende jaren verder naar Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Midden-Afrika. De verre reizen vormen een grote inspiratiebron voor zijn kunstwerken. In zijn vroege werk uit de jaren 50 zijn vooral indrukken uit Afrika terug te vinden in zijn werk. Begin jaren 60 zijn met name Midden Amerika en het Caribische gebied van invloed op het werk van Corneille. In zijn doeken, vaak landschappen en steden gezien vanuit `vogelperspectief`, komt meer beweging door de versterking van kleurcontrasten en compacte vormen. Vanaf de late jaren zestig krijgt Corneille`s werk een figuratiever karakter en treden de grote kleurvlakken op de voorgrond. In een lyrische stijl, die hij niet meer verlaat, verhaalt Corneille van wat hij heeft gezien en meegemaakt en schildert hij visioenen van tropische landschappen en tuinen, bevolkt door planten, dieren en vrouwen.

Meester Corneille  1922-2010
   
Voorstelling Terre Mexicanie
Techniek Litho in twee kleuren
Afmeting 540 x 385 mm
Bijzonderheden In potlood gesigneerd en gedateerd '72 r.o. Literatuur: E. Baj, e.a., 'Corneille. Het complete grafische werk 1948-1975', 1992, p. 218, cat.no. 270 illustratie. Destijds aangekocht bij Kunsthandel BORZO Den Bosch,  mooi ingelijst
Vraagprijs Ä 700 


 

Om door te gaan klikt u hier op collectie om een nieuwe keuze maken.