Home ] Lijstenmakerij ] Collectie ]


 

 

H.van der Veer.

1936 -2016

Olieverf op doek.

50 x 90 cm

 

VERKOCHT

 

Henk van der Veer kreeg van het schilderen de smaak te pakken en won technisch advies in bij zijn gabber Wout van der Stelt van hem heb ik veel geleerd, vooral over het schilderen in een juiste verhouding.
 Een achtergrond moet passen bij het hoofdonderwerp en dat hoofdonderwerp moet tot in detail weergegeven worden, anders krijg je een flutschilderij. Om aan de zichzelf gestelde criteria te voldoen,
schafte Van der Veer zich allerlei documentatie aan, vooral boeken met foto’s en bijzonderheden van schepen. Door de jaren heen heeft Henk zo’n driehonderd schilderijen vervaardigd en heus niet
alleen van schepen en havengezichten hij heeft ook andere mooie werken gemaakt, zoals van het Witte Huis en landschappen. Maar schepen als de Nieuw Amsterdam, Rotterdam en stoomsleepboten hebben
mijn voorkeur,’ vertelt hij.Henk van der Veer geldt als een haven- en schepenkenner. Mensen die het kunnen weten slaan het werk van de ‘lijnspecialist’ hoog aan. Anderen weer niet omdat ze vinden dat hij te precies is.

De compositie van schepen in een schilderij moet kloppen, anders trap je een zeeman op zijn hart,’ verklaart hij zijn precisie. De bijnaam van ‘lijnspecialist’ vindt Henk maar matig.
Dat stempel kreeg hij opgedrukt vanwege de vele lijnschepen die hij op het witte doek vereeuwigde.Enkele van zijn schilderijen hangen bij bedrijven als Verolme, Nievelt Goudriaan & Co. en ook bij havenjournalist Bram Oosterwijk.
‘Die man heeft mij enorm gestimuleerd om door te gaan met schilderijen. Over mijn werk heeft hij vaak geschreven.’ Werk van Henk van der Veer stond centraal op talrijke exposities. Recentelijk nog in inrichting De Kijvelanden in Poortugaal.
De interesse voor de haven en schepen ontstond in zijn jeugdjaren. Geboren in de Westduelstraat in Charlois en door veel verhuizingen leerde Henk van der Veer ‘zijn’ zuid goed kennen.
Hij zwierf over kaden en langs schepen en zoog alles in zich op wat hij zag. Liever zwierf hij langs het water dan dat hij zat te ‘blokken’ in de bank

 Om door te gaan klikt u hier op
collectie om een nieuwe keuze maken.