Home ] Lijstenmakerij ] Collectie ]
 
 


Henriėtte Pessers (Tilburg 1899 - Heeze 1986)

Henriėtte - 'Jet' - Pessers kreeg haar eerste tekenlessen van de Tilburgse schilder Albert Verschuren. Op 25-jarige leeftijd ging zij naar Brussel waar zij lessen volgde aan de kunstacademie in portret- en figuurtekenen. Zij ontwikkelde een expressionistische manier van schilderen.

Brussel was in die tijd het bruisende brandpunt van het Belgische kunstleven. Je kon er kennismaken met de internationale moderne kunst en met het Vlaamse expressionisme van groten als Constant Permeke, Gustave De Smedt en Frits van den Berghe. 

Toen Henriėtte - 'Jet' - Pessers rond 1930 het hier afgebeelde stilleven met cineraria's schilderde, woonde ze al zo'n vijf jaar in Brussel. Haar stillevens zijn het hoogtepunt in haar oeuvre. Dat bevat verder traditionele genres als landschappen, portretten en figuurstukken.

Het zijn sobere composities met eenvoudige voorwerpen, geschilderd als robuuste vormen zonder al te veel details. Ook toen zij nog in Brussel woonde keerde ze regelmatig terug naar Brabant om zich daar te laten inspireren door de mensen en het landschap.

In 1939 kwam Henriėtte definitief terug naar Noord-Brabant. Zij vestigde zich in Heeze als de laatste in een lange rij van schilders die werden aangetrokken door wat het landschap en de natuur van dat dorp en de wijde omgeving te bieden hadden.

Vanaf die tijd werd haar onderwerpkeuze vooral bepaald door wat daar in ruime mate werd geboden: bloemen en landschappen.

Henriėtte Pessers schilderde in een expressionistische stijl die verwant is aan die van de Vlaamse expressionisten.

Bron: thuisinbrabant.nl

Werken o.a. in

       Noord Brabants Museum                                  Noord Brabants Museum                                                          Museum Kempenland

Henriėtte Pessers. Stilleven met Cineraria’s. Olieverf op doek, 79 x 61 cm. Vóór 1931. ‘s-Hertogenbosch, Noordbrabants Museum.  Henriėtte Pessers. Boerenechtpaar uit Oirschot. Olieverf op doek, 110 x 91 cm. Ca. 1933-34. Particulier bezit.  


 

Om door te gaan klikt u hier op collectie om een nieuwe keuze maken.